İş Güvenliği Elbiseleri
İş güvenliği elbiseleri hemen hemen her işyerinde, ticari mutfaklardan inşaat alanlarına kadar kullanılır. Elektrik tehlikeleri, ısı, kimyasallar ve daha fazlası nedeniyle kullanıcıyı yaralanmaya karşı korur. Her işyerinde, koruyucu gözlüklerden ve önlüklerden güvenlik botlarına ve baretlere kadar farklı koruyucu kıyafetler kullanılır ve işverenler, çalışanlarını korumak için kişisel koruyucu ekipmanların sağlanması ve kullanılmasıyla ilgili temel görevlere sahiptir.
İnşaat işçileri gibi, mutfak ve ağırlama personelinin de çalışma ortamlarından korunmaları gerekir. Şeflerden temizlikçilere kadar yaygın kullanılan bu iş güvenliği elbiseleri olası kazalarda yaralanma riskini minumum seviyeye indirger.
Mutfaklar çalışmak için sıcak, meşgul ve tehlikeli yerlerdir. Sıcak fırınlar, açık ateşler ve keskin bıçaklar, yaralanma riskine neden olur. En deneyimli aşçılara, en deneyimli boya ustalarına ya da tekstil çalışanlarının iş güvenliği elbiseleri giymesi onları yanıklardan, kesiklerden ve daha birçok şeyden koruyarak yaralanmayı önlemeye yardımcı olur.
İş İçin Doğru İş Güvenliği Elbisesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir işyerinde kullanılan iş güvenliği elbisesi :
-iş sağlığı ve güvenliği riskini en aza indirecek niteliğe sahip olmasına,
-işin doğası ve işle ilgili herhangi bir tehlike için çalışma saatleri içinde sürekli kulanıma uygun örneğin terletmeyen kumaş gibi niteliklere sahip olmasına,
-uygun boy ve formda olmasına dikkat edilmelidir.
Aslında, işverenlerin tehlikeleri değerlendirme ve iş güvenliği elbiseleri kullanma zorunluluğu 1990'dan itibaren yürürlükte, ancak bazı iş yeri yöneticileri bu durumu önemsememekte işlerini, çalışanlarını ve diğer insanları tehlikeye atmakta. İşverenlerin iş yerindeki tehlikeri aynı zamanda hijyeni değerlendirmesi ve uygun iş güvenliği elbiselerini kullanmaları gerekir.